Julkaisut

Ristin Johanneksen Laulujen laulu

HANNELE KIVINEN DE FAU, Kirjapaja 2005
Espanjankielinen alkuteos Juan de la Cruz: Cántico espiritual
Suomennos ja selitykset Hannele Kivinen de Fau
Kuvat Segovian luostari, Espanja
Julkaisija Ekumeeninen Karmeliittayhteisö


Mystikko kertoo Jumalan rakkaudesta kauneuden keinoin

Ristin Johannes eli Juan de la Cruz (1542-1591) on kristikunnan tunnetuimpia mystikkoja. Aiemmin on jo hänen Pimeä yö -teoksensa ollut saatavilla myös suomen kielellä.

Keskiajan mystiikka ja sen kirjalliset hedelmät eivät aukene helposti suomalaiselle luterilaiselle. Erityisesti Ristin Johanneksen teoksissa on kuitenkin sellaista syvyyttä ja kauneutta, että maksaa vaivan tutustua hänen teksteihinsä.

Suomalainen karmeliittasisar Hannele Kivinen de Fau on saattanut Ristin Johanneksen Laulujen laulun sellaiseen muotoon, ettei sitä oikeastaan voi olla lukematta - ja katselematta. Teoksen kuvitus on espanjalaisesta Segovian luostarista, jossa on katseen vangitseva Johannesta kuvaava ikoni. Keskusikonissa on kuvattuna Ristin Johannes ja sitä ympäröivissä pikkuikoneissa käydään läpi jokainen säkeistö. Kuvat ovat erityisen kauniita, joskin pikkuikoneiden kuvien laatu on hieman kärsinyt valokuvausteknisesti.

Laulujen laulu on mystikon runollinen kuvaus Jumalan rakkaudesta ja Johanneksen elämän hengellisestä kehityksestä. Runoon liittyy kirjoittajan oma selitys, joka avaa tekstin symbolisia merkityksiä. Myös suomentaja on taitavasti liittänyt kirjaan omat selityksensä, joiden avulla lukijan tehtävä helpottuu. On hienoa, että karmeliittajärjestön uudistajan Ristin Johanneksen teoksen suomentaja on löytynyt järjestön omasta piiristä. Tällä tavalla välittyy mahdollisimman ehyesti se hengellinen perintö, jota kirja edustaa.

Kirja on korumaisen kaunis. Hankkisin sen itselleni siinäkin tapauksessa, etten ymmärtäisi sanoista mitään.

VEIJO KOIVULA

Matka halki hengellisen yön

YHTEISÖMME JÄSENEN MAURI NIEMISEN KIRJA

... on uudenlainen omakohtainen hengellinen kirja, joka avaa "mystikoiden mystikon" Ristin Johanneksen kirjan "Pimeän Yön" sanoman alkuperäisessä hengessä ymmärrettäväksi nykyajan ihmiselle. Kirja rakentuu kriisiaikaisista päiväkirjamerkinnöistä muistikuvista ja spiritualiteetin teologiasta. Syyskuussa ilmestynyt kirja on jo herättänyt kiinnostusta, jopa kiitosta, teologien, terapeuttien ja hengellisen tien kulkijoiden piirissä.
Kirjoittaja on tamperelainen pastori ja Paljasjalkaisten karmeliittojen claustrossa "vihreä" Ekumeenisen ja uskontojenvälisen karmeliittayhteisön jäsen.

Kustantaja Katharos Oy

Maurin kirja
Mauri Niemisen kuvaus hengellisestä yöstään ja sen jälkeen valkenevasta aamusta on erityisen tärkeä siksi, että sen merkitys on avautunut hänelle jälkikäteen. Hän ei ole ensin opiskellut kristillisen mystiikan teoriaa ja käynyt sitten kokeilemaan sitä käytännössä. Elämä itse on vienyt hänet tunneliin, joka on ensin näyttänyt mustalta umpikujalta, mutta osoittautunut sitten tieksi paljon syvempään hengellisyyteen ja Jumalan tuntemukseen.
Kirjoittajan hengellinen matkakertomus on samalla hyödyllinen osoitus siitä, miten psykiatriset diagnoosit, jotka eivät tunne hengellisen elämän pitkää perinnettä, voivat osua asian ytimen osalta harhaan. Vaikka kirja ei ole aihepiirinsä vuoksi erityisen helppoa luettavaa, Niemisen matkakumppaniksi kannattaa ehdottomasti ryhtyä. Suosittelen lämpimästi.

JUHA PIHKALA, dosentti, Tampereen hiippakunnan emerituspiispa.